Search here...
TOP
Moestuin Vensterbank Zelf zaaien

Zaaien in januari – Een overzicht voor de moestuin

Zaaien in januari

Zaaien in januari luidt officieel het moestuinseizoen van het nieuwe jaar in. Elke maand is het weer een hele puzzel wat er allemaal moet gebeuren in de tuin. Daarom geven we je elke maand een handig overzicht met tuintaken die deze maand gedaan kunnen worden. Dat betekent niet dat je deze taak echt alleen deze maand kan uitvoeren. Veel gewassen kunnen in januari, maar ook wat later nog gezaaid worden, het kan dus zeker geen kwaad om iets verder vooruit te kijken en te bedenken wanneer je de groenten zou willen oogsten. En deze lijstjes zijn uiteindelijk ook maar een advies. dingen zelf uitproberen en ervaren is ten slotte een van de leukste dingen aan tuinieren!

Zeker in de eerste maanden van het jaar zal je zien dat je met een kas of tunnel al een flinke voorsprong kan nemen op het seizoen. Ook kan je onder glas alvast verschillende gewassen voorzaaien om later in de tuin uit te planten. Nu is er in de kas nog volop ruimte voor deze gewassen en zaailingen, later in het seizoen wordt de ruimte in de kas het beste benut door warmte liefhebbers zoals de paprika’s, pepers en tomaten, die na de koude maanden snel aan hun groeiseizoen moeten beginnen. In januari is er buiten nog niet zoveel te doen, bovendien kan de grond nog behoorlijk bevroren of juist nat zijn. Maar er zijn wel een paar hele belangrijke taken waarmee je een vliegende start maakt, zoals het voorzaaien van langzaam groeiende planten, de planning op orde maken en het sorteren van jouw tuinmateriaal. Wat ga jij allemaal zaaien in januari?

 

Binnen zaaien in januari

Voorzaaien

Kweken op de vensterbank

 • alfalfa
 • tuinkers
 • kiemen van broccoli, radijs etc.
 • koriander in pot
 • pea shoots (erwten scheutjes)

 

In de kas zaaien in januari

Voorzaaien

Ter plaatse zaaien

 • Prei (zomer- en herfstprei)
 • Erwten
 • Peulen
 • Tuinbonen

 

 • Spinazie (winter)
 • Radijs
 • prei (zomer- en herfstprei)
 • Wortel (vroege)

 

 

Buiten zaaien in januari

Ter plaatse zaaien

 Uitplanten

 • Allerlaatste bloembollen (begin januari)

 

 

Ook doen deze maand

Tuinmateriaal sorteren

Nu is het moment om jouw tuinmateriaal uit te zoeken, te sorteren en eventueel nieuw materiaal te bestellen. In januari krijgen veel winkels webshops met zaden en tuinmateriaal het erg druk, waardoor ook basismaterialen soms uitverkocht kunnen raken. Ook wil je voorkomen dat je nog op je bestelling zit te wachten en daardoor te laat bent met bijvoorbeeld het beschermen van de kiemende erwten en peulen.  Als je nu al weet wat je nog nodig hebt, kan je dit mooi samen met de laatste zaden meebestellen en heb je alles in huis zodra het weer wat warmer wordt.

Zomerbollen bestellen

Zomerbollen zijn bloembollen die je in het vroege voorjaar plant voor bloei tijdens de zomer. Bekende zomerbloeiers zijn bijvoorbeeld Dahlia’s en gladiolen, maar ook freesia’s, canna’s, anemonen, ranonkels, pioenrozen en meiklokjes plant je in het voorjaar.

Laatste zaden bestellen

Ontbreken er nog zaden in jouw collectie die je wel in je zaaiplan hebt opgenomen? Wees dan snel met het bestellen van deze zaden. Aanschaffen in de winkel kan natuurlijk ook. Online is het nu een hele drukke periode, dus het kan zomaar een tijd duren voordat je bestelling binnen is. Het zou jammer zijn als de zaden hierdoor te laat de grond in gaan. Er zijn ook leuke startpakketten te koop met een collectie zaden voor de moestuin.  Handig voor als je het zelf even niet meer weet en ook heel leuk om cadeau te geven.

 

Markten en evenementen plannen

Vanaf maart zullen de meeste (moes)tuin-markten en evenementen gaan plaatsvinden. Om niets te missen kan je nu alvast kijken welke evenementen en markten je zou willen bezoeken. Hou er rekening mee dat veel evenementen druk bezocht zijn. Vroeg vertrekken kan dus geen kwaad, als je de bijzondere producten niet wil mislopen.

Notitie: Tijdens de coronacrisis zullen veel evenementen helaas niet doorgaan. Gelukkig zijn de meeste kwekerijen en tuincentra wel gewoon open. Bovendien bezorgen veel winkels of kwekerijen jouw bestelling aan huis, of je kan je bestelling zelf gaan ophalen.

 

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.