Search here...
TOP
Kas Moestuin Vensterbank Zelf zaaien

Zaaien in oktober – Een overzicht

Tuinbonen zaaien

Zaaien in oktober is zeker geen hoofdtaak, maar er zijn nog genoeg gewassen die juist nu gezaaid of geplant kunnen worden. De dagen worden steeds korter en alleen al dit gebrek aan daglicht zal er voor zorgen dat veel planten nu echt beginnen met afsterven. De eerste goede nachtvorst doet de rest; planten zoals sperziebonen, courgettes, pompoenen en andere vorstgevoelige gewassen moet je voor dit moment geoogst hebben, anders is de kans groot dat je ze niet meer lekker kan eten of dat je de pompoenen niet meer goed kan bewaren. In de kas kan je het seizoen nog heel even rekken als je een manier hebt om de kas in elk geval vorstvrij te houden. Maar ook hier zal daglicht een rol gaan spelen. In de moestuin zijn er gelukkig ook veel dappere planten die met gemak een paar graden vorst aankunnen. De meeste soorten boerenkool kunnen zelfs temperaturen tot ruim -10 aan.

Het is nu de hoogste tijd om alle zomergewassen stuk voor stuk op te gaan ruimen zodra ze het begeven. Er is nog meer dan genoeg te zaaien in oktober, zowel in de kas als buiten in de volle grond kan nog het een en ander geplant en gepoot worden. En het zaaien op de vensterbank is ook perfect voor als het weer wat kouder wordt. Om de bijen in het voorjaar te bedienen is het nu het moment om bloembollen te planten. Deze zijn niet alleen van belang in de siertuin, juist ook in de moestuin vervullen ze een belangrijke rol om de insecten jaarrond naar de tuin te lokken. En plant je er ruim voldoende, dan heb je in het vroege voorjaar alvast regelmatig een vrolijk bosje bloemen voor op tafel.

Binnen zaaien in oktober

Voorzaaien

Kweken op de vensterbank

  • Alfalfa
  • Broccoli kiemen etc.
  • Koriander in pot
  • Tuinkers

 

In de kas zaaien in oktober

Voorzaaien

Ter plaatse zaaien of uitplanten

  • Vroege wortels
  • Veldsla
  • Snijsla winterras
  • Tatsoi (een soort paksoi)
  • ‘Aziatische’ snijblaadjes
    • Mosterdblad
    • Tatsoi
    • Raapsteel
    • Koolblad (snijmoes, spitskool,
      rode kool)
  • Bietenblad (bijv. bull’s blood)
  • Spitskool planten
  • Winterspinazie
  • Vroege bloemkool uitplanten

 

 

Buiten zaaien in oktober

Ter plaatse zaaien & poten

 Uitplanten

  • Stengelui
  • Tuinbonen
  • Aardperen
  • Knoflook
  • fruitbomen
  • bessenstruiken

 

 

 

Ook doen deze maand

 

De kas opruimen en opnieuw vullen

Mocht er al nachtvorst komen waar gewassen zoals tomaten, paprika’s en aubergines last van hebben, dan kan je de dode planten alvast opruimen om plaats te maken voor knapperige herfstblaadjes of voor het voorzaaien van winter- en voorjaarsgewassen. Ook haal je het beste al het bladafval en dergelijke zo snel mogelijk weg uit de kas, om de groei van schimmels en andere ziektes te voorkomen en grote aantallen slakken buiten de deur van de kas te houden. Wil je optimaal gebruik maken van de kas in de winter? Kijk dan eens bij het blog over winterteelt.

Bloembollen bestellen

Zowel in de moestuin als in de siertuin is het belangrijk om de bijen en andere insecten al vroeg in het voorjaar van nectar en stuifmeel te voorzien. Een van de eerste voedselbronnen zijn dan ook de bloembollen. Krokussen, narcissen en andere vroege voorjaarsbloeiers zijn bestand tegen flink wat kou en zullen ook in een koeler voorjaar al vroeg voor kleur en bijenvoedsel zorgen. Je kan de bloembollen vanaf deze maand overal bestellen en kopen. Bij sommige leveranciers kan je al veel eerder in het jaar een voorbestelling plaatsen. Wees er dus vroeg bij, zeker als je specifieke wensen hebt. Als snijbloem zijn blauw druifjes erg geschikt. Ze hebben geen lange stelen, maar zijn wel te krijgen in allerlei bijzondere kleurstellingen en staan heel vrolijk in een mini-vaasje. Ook narcissen en tulpen zijn natuurlijk perfect als snijbloem en als je ze zelf kweekt kan je uit veel meer kleuren en vormen kiezen. Wil je weten hoe je de bloembollen het beste kan planten? Kijk dan hier.

Zomerbollen opgraven

Zomerbollen die binnen moeten overwinteren zoals Dahlia’s, Canna’s, Anemonen en Ranonkels, kunnen nu worden opgegraven. Verwijder zieke/rotte knollen (altijd bij het restafval) en bewaar de knollen op een koele donkere plek. Wikkel ze in een oude krant of leg ze in een kistje met licht vochtig zand.

Een moestuinplan voor het nieuwe jaar

Het najaar is de perfecte tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar en een (nieuw) plan te maken voor het jaar dat gaat komen. En straks in de winter heb je wat extra tijd om alle voorbereidingen te treffen omdat er in de diepe winter veel minder activiteiten zijn in de moestuin.

Moestuinzaden bestellen

Als je een plan hebt gemaakt voor volgend jaar en weet wat je allemaal wil gaan zaaien, dan kan je direct de zaden bestellen die je nog nodig hebt. Hou er rekening mee dat niet alle zaden het volgende jaar nog kiemen. Zaden van uien, tuinbonen en bijvoorbeeld schorseneren kan je beter elk jaar vers aanschaffen. De meeste andere zaden kan je vaak met gemak een paar jaar achter elkaar gebruiken. Gooi ze dus zeker niet te snel weg! Je kan ook even een kiemtest doen met 10 zaden in een vochtig keukenpapiertje. leg deze in een zakje in de vensterbank en kijk elke paar dagen of er al beweging in zit. Kiemen (bijna) alle zaden? Dan is het zaad nog prima bruikbaar. Kiemt de helft van de zaden? Dan kan je wat extra ruim zaaien om dit te compenseren. Bestel op tijd nieuwe zaden, zeker voor gewassen die je in het vroege voorjaar wil (voor)zaaien. Moestuinieren wordt steeds populairder en de bekende zadenleveranciers hebben dan ook oplopende wachttijden richting het voorjaar. Ook kunnen sommige bijzondere soorten snel uitverkocht raken.

 

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.