Search here...
TOP
Moestuin Vensterbank Zelf zaaien

Pea shoots kweken – erwtenscheuten uit eigen tuin

Erwtenscheuten kweken

Erwtenscheuten, ook wel bekend als pea shoots, zijn de perfecte groente om zelf te kweken in het vroege voorjaar. Ze zijn hier in Nederland nog vrij onbekend, maar in sterrenrestaurants en hippe eettentjes hebben ze deze geweldige groente al lang ontdekt! Als het nog te koud is om de meeste gewassen te zaaien, kunnen erwten, peultjes en tuinbonen al voorgezaaid worden. Natuurlijk duurt het dan nog een paar maanden voordat je ook doperwtjes, peultjes en tuinbonen kan oogsten. Maar wist je dat je ook de plant zelf kan eten? Het is eigenlijk een middenweg tussen kiemgroenten en bladgroenten, want je oogst de planten al als ze heel jong zijn, maar laat ze wel een stukje verder groeien dan het kiemplant stadium. En het belangrijkste; je hebt er heel weinig voor nodig en het kan zelfs op de vensterbank. In dit artikel leer je alles over het kweken van je eigen erwtenscheuten voor in salades, smoothies, als garnering en in wokgerechten.

 

Wat heb je nodig?

  • Potgrond
  • Gedroogde ronde groene erwten
  • Zaaibakje of ander plat kistje van minimaal 5 cm diep

Tip: Wil je eerst uitproberen of erwtenscheuten wel iets voor jou zijn? Zaai dan eerst een klein beetje in een leeg champignonbakje. Zo kan je eerst even proeven!

Stappenplan

  1. Neem genoeg gedroogde erwten om de oppervlakte van je zaaibakje dun mee te bestrooien. Hou er wel rekening mee dat de erwten straks tijdens stap 2, bij het weken, nog twee keer zo groot worden. Je wil dat er ongeveer 1 cm ruimte overblijft rondom iedere erwt. Dan hebben ze genoeg ruimte om te groeien.
  2. Doe de gedroogde erwten in een ruim schaaltje en voeg zoveel water toe dat ze ruim onder water staan. Laat de erwten 12 tot 24 uur weken. Je kan deze stap overslaan, maar als de erwten zijn voorgeweekt zullen ze wel een paar dagen eerder kiemen.
  3. Vul het zaaibakje met een laag potgrond tot 1-2 cm onder de rand. Deze ruimte is nodig om nog water te kunnen geven. Zorg dat er in de bodem gaatjes zitten voor de afwatering en zet het zaaibakje indien nodig op een schotel om het overtollige water op te vangen.
  4. Giet de geweekte erwten af en verspreid ze gelijkmatig over de potgrond. Je hoeft ze niet af te dekken met potgrond. Geef voorzichtig water met een flessenbroes of plantenspuit zodat de potgrond goed vochtig is, maar niet druipend nat.
  5. Zet het bakje op een koele, lichte plek waar het niet vriest en hou de potgrond vochtig totdat de planten groot genoeg zijn om te oogsten. Ze kunnen ook binnen staan, maar dan liever niet boven de verwarming, dan worden ze erg lang en dun. Je wil juist korte knapperige scheuten. Als je het bakje buiten zet, dek het dan af met gaas of een kapje tegen de vogels (en muizen).
  6. Je kan de erwtenscheuten oogsten als ze ongeveer 10-15 cm hoog zijn. Als je ze afknipt eens klein stukje boven het eerste paar bladeren, dan kan je er vaak nog een tweede keer van oogsten.
  7. De geknipte erwtenscheuten kan je even wassen in koud water en toevoegen aan salades en smoothies. Of voeg ze op het allerlaatste moment toe aan een wokgerecht. Laat ze niet meebakken of koken, dan worden ze erg slap en soms een beetje taai.

 

Tuinbonen

Je kan dezelfde routine ook gebruiken voor het kweken van tuinbonenscheuten. Omdat deze wel iets meer plek nodig hebben, moet je ze iets verder uit elkaar leggen op de potgrond.

 

Belangrijk!

Deze methode is alleen geschikt voor erwten, peulen en tuinbonen en werkt dus niet met bijvoorbeeld sperziebonen of gedroogde bonen, deze kan je niet rauw eten.

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.