Search here...
TOP
Fruit Moestuin Vensterbank Zelf zaaien

Bosaardbeien – zelf zaaien

bosaardbeien zaaien

Bosaardbeien zijn een heerlijke aanwinst in de moestuin en op het balkon. Ze zijn een stuk kleiner dan gewone aardbeien, maar de smaak ik zo sterk dat ze dat helemaal goed maken. De meeste bosaardbeien maken het hele zomerseizoen aardbeitjes aan, dus je kan er lang van plukken! Perfect voor kinderen en volwassenen die van de echte intense aardbeiensmaak houden. Wil jij ook zelf van deze miniaardbeitjes in jouw tuin of op jouw balkon? Je kan ze heel eenvoudig zelf zaaien. Lees snel verder.

 

Soorten bosaardbeien

Er zijn allerlei soorten kleine aardbeitjes die onder de noemer ‘ bosaardbeien’ worden verkocht. Sommige daarvan zijn eigenlijk ‘ alpenaardbeien’ , van deze soort zijn de vruchtjes vaak iets groter dan de bosaardbeitjes. Gekweekte soorten zijn makkelijker verkrijgbaar dan de echte bosaardbei die in Nederland ook in het wild voorkomt, bijvoorbeeld in de bossen bij de duinen. Van deze wilde bosaardbei zijn er twee soorten namelijk de kleine bosaardbei (Fragaria vesca) en de zeldzame grote bosaardbei (Fragaria moschata). Van de alpenaardbeien (Fragaria alpina en Fragaria semperflorence) zijn er naast planten met rode vruchtjes, ook planten met gele of witte vruchten verkrijgbaar, zoals de Yellow wonder, alpine white, alba en de white delight.

 

Bosaardbeien zelf zaaien

Wanneer zaaien?

Bosaardbeitjes zijn eenvoudig zelf te zaaien. Voor een eerste oogst in hetzelfde jaar begin je het beste in februari op de vensterbank. Maar in maart of april buiten onder glas zaaien kan ook. Het is dan wel belangrijk dat ze lekker beschut staan in een koude bak of kas. Je kan ook een koude bak improviseren door een kleine vensterbankkas op een zonnige plek te zetten.

Nodig om zelf te zaaien

Om zelf bos- of alpenaardbeitjes te zaaien heb je het volgende nodig:

  • Een zaaitray of bloempotjes van minimaal 5 cm diep
  • Potgrond (eventueel gemengd met een beetje zand of perliet)
  • Aardbeienzaadjes naar keuze
  • Plantenspuit
  • Eventueel wat grof zand

Hoe zaai je bosaardbeitjes?

Vul een zaaitray of een aantal bloempotjes met potgrond. Druk de grond licht aan en maak hem goed vochtig door er wat water overheen te gieten of sproeien. Zorg wel dat de aarde niet kletsnat is! Strooi nu voorzichtig de zaadjes heel dun uit over het oppervlak van de zaaitray of pot. Als er ongeveer 3 cm tussen de zaadjes zit is het goed. Iets meer mag ook. Als je de zaadjes te dicht op elkaar zaait hebben ze niet genoeg plek om zich goed te ontwikkelen. Je kan de zaadjes afdekken met een heel dun laagje grof zand. Dit kan je het beste uitstrooien met een klein schepje of bijvoorbeeld een dubbelgevouwen papiertje. De zaadjes zijn heel klein en mogen dus niet te diep in de grond zitten, ze kiemen juist goed als er nog licht bij kan. Je kan er dus zelfs voor kiezen om de zaadjes helemaal niet af te dekken. Zelf gebruik ik graag wat grof zand om de zaadjes op hun plek te houden. Zet de zaaitray op een zo licht mogelijke plek bij 18-20 graden en dek hem af met een doorzichtige kap of stukje plastic folie. Hou nu dagelijks de aarde vochtig met de plantenspuit. Gebruik geen gieter, dan spoelen de fijne zaadjes weg.  Na ongeveer 1-3 weken kan je de eerste kiemplantjes verwachten.

 

Bosaardbeien uitplanten en verzorgen

Je laat de aardbeienplantjes groeien totdat ze een paar echte grote blaadjes hebben. Dan kan je ze voorzichtig uit de tray halen en oppotten in een grotere pot of uitplanten in de moestuin, doe dit buiten pas vanaf half mei. Bosaardbeien houden van een vochtige standplaats met wat zon of in de halfschaduw. Zeker op lichte zandgrond zou ik een plekje in de halfschaduw aanraden, anders hebben de planten het echt zwaar in de zomer.

Oogsten

Vanaf het einde van het voorjaar tot in de nazomer kan je kleine smaakvolle aardbeitjes aan de planten verwachten. In het eerste jaar kan dat natuurlijk iets later zijn, omdat de planten pas net zijn uitgeplant in mei. Gelukkig gaan de planten jaren mee en kan je in het tweede jaar dus al een eerdere oogst verwachten. Je plukt de vruchtjes makkelijk door met je nagel het steeltje door te snijden. Je kan ook een klein schaartje gebruiken.

 

Bosaardbeien vermeerderen

Je kan natuurlijk elk jaar wat bosaardbeien extra zaaien, maar de meeste soorten breiden zich ook vanzelf uit door steeds bredere pollen te vormen of uitlopers te maken. Als de pollen te groot worden kan je ze met een schep uitsteken en in kleinere stukken verdelen. Deze stukken kan je opnieuw uitplanten. Dit doe je het beste in het voorjaar als het nog niet te warm weer is, of in het najaar na de bloei.

 

 

 

 

Tradetracker

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.