Search here...
TOP
Moestuin Siertuin

Bloembollen planten

Bloembollen planten

Bloembollen planten is een eenvoudige manier om je tuin meer kleur te geven. Maar bloembollen zijn ook een essentieel onderdeel in een ecologische (moes)tuin omdat dit een van de vroegst bloeiende planten zijn. En hiermee worden bijen, hommels en andere insecten al vroeg in het jaar aan nectar en stuifmeel geholpen. Heel erg belangrijk dus, zeker met bijenpopulaties die steeds verder afnemen. Daarnaast is bloembollen planten ook nog eens een eenvoudig en leuk klusje. Je plant immers iets wat straks in het voorjaar ineens een explosie aan kleur zal geven in je tuin. Een soort verrassing voor jezelf dus eigenlijk.

Wat heb je nodig?

  • Bloembollen (bio!)
  • Schepje, spade of bloembollenplanter
  • Eventueel wat voedingskorrels
  • Eventueel grof grind of hydrokorrels (als je op vette klei tuiniert)

 

Waarom biologische bloembollen?

Bloembollen zijn op talloze plekken te koop tegenwoordig. Online vind je het grootste assortiment, maar ook in tuincentra, bloemenzaken en zelfs bij veel warenhuizen zijn volop bloembollen te krijgen in het najaar en voorjaar. Als je wil dat de bloembollen ook helpend zijn voor de bijen en hommels in jouw tuin, dan zijn biologische bloembollen de beste keuze. Bij de teelt van deze biologische bloembollen worden namelijk gegarandeerd geen schadelijke pesticiden gebruikt. Resten hiervan kunnen in en op de bloembollen komen en zo ook in jouw tuin weer bijenpopulaties beschadigen. En eerlijk gezegd vind ik het zelf ook een stuk fijner om zeker te weten dat de bloembollen die ik in mijn handen heb en in mijn grond stop ‘ schoon’  zijn. Gelukkig is het assortiment steeds groter geworden en kan je zowel in de meeste tuincentra, biologische winkels en online nu volop biologische bloembollen krijgen. Ze zijn iets duurder, maar aangezien de meeste bloembollen nog jaren mee gaan, hebben jij en de bijen in jouw tuin er ook lang plezier van.

 

Voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers

Er zijn twee soorten bloembollen:

  • Voorjaarsbloeiers worden in de herfst geplant en bloeien in de lente. Dit zijn bijvoorbeeld sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en blauwe druifjes.
  • Zomerbloeiers plant je in het voorjaar en bloeien in het late voorjaar, de zomer en de herfst. Bekende voorjaarsbloeiers zijn dahlia’s, canna’s, gladiolen, begonia’s, ranonkels, anemonen en meiklokjes (lelietjes-van-dalen).

 

Het planten

Wanneer plant je bloembollen?

Voorjaarsbloeiers plant je tot en met december. Zolang de grond niet bevroren is kunnen ze geplant worden. Heb je de bollen net geplant en gaat het heel hard vriezen, dan kan je de grond voor de zekerheid afdekken met wat vliesdoek, stro of droge bladeren.

Zomerbloeiers plant je in de lente. Wanneer precies kan per soort verschillen en niet alle soorten kunnen buiten geplant worden als er nog kans is op vorst. Controleer daarom goed de verpakking zodat je zeker weet dat je planten niet per ongeluk verloren gaan tijdens de laatste nachtvorst. Sommige soorten, zoals dahlia’s en canna’s kan je heel goed binnen oppotten en alvast laten uitlopen op een koele lichte plek in de vensterbank. Op deze manier zijn ze al behoorlijk gegroeid als ze halverwege mei naar buiten kunnen.

 

Waar plant je bloembollen?

Bloembollen zijn meestal niet heel kieskeurig over hun standplaats. Het is wel belangrijk dat de grond niet continu nat is en dat de bollen op een plek staan waar een paar uur per dag zonlicht komt. Zo kunnen ze genoeg voeding aanmaken om te bloeien en ook volgend jaar weer terug te komen! Ook in potten en bakken kan je bloembollen prima planten. Zorg dan wel dat je ze een beetje inpakt als het heel hard gaat vriezen. Pak de potten en bakken bijvoorbeeld in met vliesdoek of bubbeltjesplastic, of zet ze tijdelijk beschut in een schuur, garage, of tegen een (warme, zonnige) muur van het huis.

 

Rechtop planten

Bloembollen plant je met het groeipunt omhoog en de wortels naar beneden. Bij de meeste bloembollen, zoals narcissen en tulpen is dit eenvoudig te zien. De puntige kant moet naar boven wijzen. Bij kleine ronde bolletjes zoals uienbolletjes en blauwe druifjes kan dit wat lastiger te zien zijn. Zoek in dit geval naar kleine stukjes wortel die zijn overgebleven. Dit is de onderkant van het bolletje. Als je het echt niet weet, dan plant je ze het beste op hun zijkant, dan is de kans groot dat ze gewoon hun weg omhoog vinden. Plant je ze op z’n kop, dan doen ze waarschijnlijk niets.

 

Hoe diep plant je bloembollen?

Hoe diep je jouw bloembollen moet planten staat meestal duidelijk op de verpakking aangegeven. Staat er niks bij, of heb je de verpakking niet meer, dan kan je aanhouden dat je de bol maximaal 2 keer zijn eigen hoogte in de grond plant. Maak dus een gat dat zo diep is als aangegeven, of net zo diep als 2x de hoogte van de bloembol. Leg de bol rechtop in het gat en vul het weer voorzichtig met grond, zodat de bollen niet omvallen. Ook de afstand tussen de planten staat op de verpakking vermeld. Zorg in elk geval altijd dat de bollen elkaar niet raken en dat er liefst nog een paar cm aarde tussen zit. Dit voorkomt in elk geval dat de bollen gaan rotten. In groepjes gepland zijn bloembollen het mooist, omdat elke bol meestal maar 1 bloem of 1 trosje bloemen geeft. Door ze in (gemengde) groepjes te planten krijg je dus echt een volle kleur in de tuin.

Tip: Heb je zware kleigrond in jouw tuin, waar makkelijk waterplassen blijven staan? Dan kan het nuttig zijn om het gat voor de bloembollen iets dieper te graven en er een paar centimeter hydrokorrels of grof grind in te strooien. Op deze manier weet je zeker dat de bollen in de winter niet in het water staan en wegrotten voordat jij van de bloemen kan genieten.

 

Water en voeding

Bloembollen hebben over het algemeen weinig hulp nodig tijdens het groeiproces. Als het heel droog is, is het wel aan te raden om de tuin regelmatig te sproeien, zodat de bloembollen wel genoeg vocht hebben om te groeien. Ook als je bollen in potten hebt geplant is dit heel belangrijk. Tijdens de bloei geef je ook het beste regelmatig water als het niet regent, zo bloeien de planten langer. Als het even kan, zorg er dan voor dat de bloemen zelf niet nat worden, maar dat je onder de planten water geeft. Sommige bloemen zijn gevoelig voor vocht en zullen dan snel bruin verkleuren. Voeding is voor bloembollen alleen nodig als je op hele arme zandgrond tuiniert. Of als je oude potgrond wil hergebruiken. Dan geef je het beste in het voorjaar wat universele plantaardige voedingskorrels. Voldoende voeding is namelijk wel van belang als je wil dat de bollen nog een paar jaar blijven bloeien.

 

Snijbloemen

Heb je een flinke (moes)tuin en plek om een bed vol bloembollen te planten? Of heb je een grote siertuin waar je veel bloembollen in kwijt kan? Dan zijn bloembollen als narcissen, tulpen en blauwe druifjes ook de perfecte eerste snijbloemen van het seizoen. Ook in diepe kratjes geplant en in de kas overwintert is dit erg leuk om te doen. De bloemen komen extra vroeg en je hebt meteen zelfgekweekte kleur in huis, zonder pesticiden! Plant je de bollen om te snijden dan kan je ze vrij dicht tegen elkaar aan planten. Dit zorgt er niet alleen voor dat je meer bloemen per vierkante meter hebt, op deze manier strekken de bloemen zich ook een beetje waardoor de stelen wat langer zijn. Let bij het aanschaffen van de bloembollen ook alvast op de hoogte. Er zijn bijvoorbeeld narcissen die 15 cm hoog worden, maar ook soorten die wel 40 tot 50 cm hoog worden. Die laatste zijn natuurlijk het meest geschikt voor mooie lenteboeketten. Hetzelfde geldt ook voor tulpen, hier zit ook veel variatie in de hoogte van de planten. Wil je alles leren over bloembollen en andere bloemensoorten als snijbloemen? En is het geen probleem als een boek in het Engels is? Lees dan zeker onderstaande boeken!

The cut flower garden – Erin Benzakein
Alleen al voor de prachtige foto’s wil je dit boek gewoon hebben. Erin kan prachtig vertellen over haar snijbloemenkwekerij en geeft heel veel tips voor de teelt in zowel de kas als in de volle grond.
Je koopt het boek hier.

The flower farmer – Lynn byczynski
Een uitgebreide beschrijving van heel veel bloemensoorten die geschikt zijn als snijbloem.
Je koopt het boek hier

 

 

 

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.